Israeli-settlement-expansion

Sverige och EU måste sluta stödja Israels bosättningar ekonomiskt

Sverige och EU måste sluta stödja Israels bosättningar ekonomiskt

Israels svar på att Palestina uppgraderades till observatörsstat i FN i torsdags kom snabbt, och var – trots allt många hävdar motsatsen – inte särskilt överraskande: 4 600 nya bostäder i östra Jerusalem och på Västbanken. Sverige och EU måste gå från ord till handling och sluta stödja Israels bosättningspolitik ekonomiskt, anser Settler Watch.

– Det är inte första gången som Israel straffar Mahmoud Abbas och palestinierna för att de agerar inom FN. När Abbas ansökte om fullt medlemskap för Palestina i FN hösten 2011 svarade Israel med att besluta om över 1 000 nya bostäder i bosättningar, säger Johannes Mosskin, talesperson för Settler Watch.

Internationella medier har rapporterat om hur israeliska ambassadörer runt om i Europa kallats till respektive lands utrikesdepartement för att förklara Israels agerande. Även Israels ambassadör till Sverige har kallats upp till svenska UD.

– Att Sverige och EU markerar kraftfullt mot de israeliska bosättningarna är bra. Men kritiken förblir verkningslös om den inte backas upp med politisk handling, säger Johannes Mosskin.

En rapport visade nyligen att EU:s handel med varor producerade i de illegala bosättningarna ökat. Denna handel nu omsätter två miljarder kronor varje år. EU importerar 15 gånger mer från bosättningarna, än från palestinier. Räknat per capita importerar EU hundra gånger mer från en israelisk bosättare än från en palestinier.

– Det är orimligt att Sverige och EU stödjer Israels bosättningspolitik ekonomiskt, eftersom man är överens om att den strider mot internationell rätt och hotar tvåstatslösningen. Utrikesminister Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling måste ta sitt ansvar, och ta initiativ till en ny lagstiftning som förbjuder grossister, detaljhandel och banker att handla med, samt investera i, de illegala bosättningarna, säger Johannes Mosskin.

– För att Sverige och EU:s kritik av den israeliska bosättningspolitiken ska vara trovärdig och kunna ha någon effekt, måste den backas upp en tydlig politik som sätter press på Israel att upphöra med koloniseringen av ockuperade områden. Kortfattat handlar det till att börja med om att förbjuda import av varor från illegala israeliska bosättningar, säger Johannes Mosskin.

Settler Watch är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Syftet är att sprida information om israeliska bosättningar och internationell humanitär rätt samt skapa opinion för ett omedelbart stopp för all utvidgning av israeliska bosättningar på ockuperat palestinskt territorium.

För mer information, kontakta:
Johannes Mosskin, talesperson, 070-437 11 48, johannes.mosskin@settlerwatch.com

Läs mer om Sveriges och EU:s handel med bosättningar i vår debattartikel på Brännpunkt den 30 oktober 2012: ”Stoppa handeln med varor från bosättningar”.

Settler Watch

Settler Watch är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vårt syfte är att sprida information om israeliska bosättningar och internationell humanitär rätt samt skapa opinion för ett omedelbart stopp för all utvidgning av israeliska bosättningar på ockuperat palestinskt territorium.

Kontakt

Har du frågor om vårt arbete eller är intresserad av att Settler Watch kommer till din skola/arbetsplats och berättar om de israeliska bosättningarna och internationell rätt är du välkommen att kontakta oss via e-post: info@settlerwatch.com

Du kan också kontakta:

Johannes Mosskin
johannes.mosskin@settlerwatch.com
Tel 070-437 11 48

Olle Svahn
olle.svahn@settlerwatch.com

Johan Eurenius
johan.eurenius@settlerwatch.com

Sanna Wolff
sanna.wolff@settlerwatch.com