Med kameran som vapen öppnar i Göteborg

Riksteatern och Kulturhuset Kåken presenterar i samarbete med Settler Watch videoutställningen Med kameran som vapen, som innehåller unika filmer från Västbanken. Filmsekvenserna är tagna av palestinier med kameror de fått från den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem. Materialet skildrar livet under den israeliska ockupationen och brott mot mänskliga rättigheter. Invigningen äger rum lördagen den 16 mars och utställningen visas till den 11 april.

– Verkligheten som skildras i utställningen är skakande. Vi får möta den israeliska ockupationen genom ögonen på en utsatt civilbefolkning som saknar skydd. Bilderna på hur soldater tittar på medan beväpnade bosättare angriper palestinier lämnar ingen oberörd, säger Johannes Mosskin, talesperson för Settler Watch. För sex år sedan började den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem dela ut videokameror till palestinier som lever i konfliktfyllda områden. Kamerorna har inneburit ett banbrytande ickevåldsalternativ för palestinier att bemöta övergrepp och trakasserier. De har på ett konstruktivt sätt förvandlat offer till aktörer. Flera av filmerna i utställningen har använts vid rättsprocesser i Israel och några sekvenser har visats i BBC, CNN och medier världen över. – Med kameran som vapen ger röst till människor som annars aldrig får komma till tals. Vi är oerhört glada över att kunna ge plats för deras berättelse, säger Per Ottosson, programproducent på Kulturhuset Kåken i Göteborg. De palestinska filmarna har med israeliska kameror fångat allt från israeliska soldater som skjuter en bakbunden palestinier, till bosättare som sätter eld på olivlundar. En stor del av filmerna som ingår i Med kameran som vapen har aldrig tidigare visats, vare sig i Israel, internationellt eller på internet. – Med kameran som vapen ingår i Riksteaterns temasatsning Voices of Change, som lyfter fram röster vilka inte kan göra sig hörda i hemlandet. Göteborg är första anhalten på en längre turné och vi räknar med att utställningen kommer visas på många platser både i Sverige och internationellt, säger Josefin Lindberg, producent på Riksteatern. Med kameran som vapen har fått stort medialt genomslag i riksmedia och har tidigare visats i Stockholm, Uppsala och Malmö. I samband med att utställningen visas på Kulturhuset Kåken anordnas flera samtal och seminarier som diskuterar utställningen och situationen för mänskliga rättigheter i Israel/Palestina. Invigningen äger rum lördagen den 16 mars, klockan 14.00.

För mer information: Johannes Mosskin, talesperson Settler Watch: 070-437 11 48 johannes.mosskin@settlerwatch.com Per Ottosson, programproducent Kulturhuset Kåken: 031-365 50 74, per.ottosson@orgryteharlanda.goteborg.se Josefin Lindberg, producent Riksteatern: 070-631 17 33, josefin.lindberg@riksteatern.se Ladda ner pressbilder här. Se trailer för Med kameran som vapen här. Läs mer om B’Tselems kameraprojekt här.

Hemsidor Settler Watch: www.settlerwatch.com Kulturhuset Kåken: www.goteborg.se/wps/portal/kulturhusetk Riksteatern: www.riksteatern.se/

Samtal och seminarier Lördag 16 mars, kl 14.00–16.00: invigning och samtal. Johannes Mosskin, Settler Watch, berättar om kameraprojektet och visar valda filmklipp från utställningen. Efter en presentation av situationen för mänskliga rättigheter på Västbanken, finns möjlighet till frågor och diskussion. Lördag 6 april, kl 14.00–15.30: samtal och filmvisning. Alexander Aklaghi, Settler Watch, berättar om kameraprojektet och visar valda filmklipp från utställningen. Efter en presentation av situationen för mänskliga rättigheter på Västbanken, finns möjlighet till frågor och diskussion.

Om utställningen Med kameran som vapen är framtagen av Settler Watch, med stöd från Svenska Institutet, Diakonia och Olof Palmes Minnesfond. Settler Watch har gått igenom drygt 150 av de över 2000 timmar film som fotats av palestinier inom B’Tselems kameraprojekt. Utställningen består av fyra filmer och innehåller ett 40-tal sekvenser från olika delar av Västbanken. I samarbete med Riksteatern turnerar utställningen i Sverige och internationellt under 2013-2014. Med kameran som vapen ingår i Riksteaterns långa temasatsning Voices of change. Här lyfter vi fram scenkonstaktörer från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt konstnärskap. Röster som inte kan göra sig hörda i hemlandet utan att riskera att fängslas för sina åsikter får här möjligheten att uttrycka sig.

Om Settler Watch Settler Watch är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening vars syfte är att sprida information om israeliska bosättningar och internationell humanitär rätt. Settler Watch är en del av Riksteaterns Palestinanätverk, som vill bidra till ett vitalt kulturutbyte mellan kulturarbetare och föreningar i Sverige och Palestina.

Om Riksteatern Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 236 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. 46 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns vision – scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse för alla överallt – formulerades av ombud på Riksteaterns kongress i maj 2011. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. Riksteatern har en omfattande internationell verksamhet, gör regelbundet gästspel utomlands och har bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits inom Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. Birgitta Englin är sedan 2005 VD för Riksteatern.

Comments are closed.

Settler Watch

Settler Watch är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vårt syfte är att sprida information om israeliska bosättningar och internationell humanitär rätt samt skapa opinion för ett omedelbart stopp för all utvidgning av israeliska bosättningar på ockuperat palestinskt territorium.

Kontakt

Har du frågor om vårt arbete eller är intresserad av att Settler Watch kommer till din skola/arbetsplats och berättar om de israeliska bosättningarna och internationell rätt är du välkommen att kontakta oss via e-post: info@settlerwatch.com

Du kan också kontakta:

Johannes Mosskin
johannes.mosskin@settlerwatch.com
Tel 070-437 11 48

Olle Svahn
olle.svahn@settlerwatch.com

Johan Eurenius
johan.eurenius@settlerwatch.com

Sanna Wolff
sanna.wolff@settlerwatch.com